4 fördelar med formsprutad plast

Att formspruta plast är en väldigt mångsidig metod för att tillverka plastdetaljer och har flera fördelar jämfört med andra metoder. Det är inte bara enklare och mer driftsäkert med formsprutning, utan dessutom betydligt mer effektivt.

Hög effektivitet – snabb produktion

Det finns flera anledningar till att formsprutning är känt som den vanligaste och mest effektiva metoden för att producera plastdetaljer. Själva processen i sig är betydligt snabbare än andra metoder, dessutom gör den höga produktionstakten att de blir en kostnadseffektiv metod. Hur fort det går beror på storlek och komplexitet på detaljen men vanligen tar det mellan 12-120 sekunder per cykel.

Komplex design? Inga problem!

Formsprutade detaljer kan vara extremt komplexa och trots det massproduceras med extrem precision för att tillverka miljontals praktiskt taget identiska plastdetaljer. För att optimera effektiviteten av formsprutning med stora volymer och maximera precisionen och kvaliteten på dina delar, bör viktiga designelement beaktas. Med rätt design kan delar tillverkas konsekvent och med kvalitet. Utan en bra design kan kostsamma bearbetningsmisstag göras. Detta gynnar varken dig eller oss, därmed hjälper vi självklart dig med den processen. Allt för att du ska få en så bra slutprodukt som möjligt!

Starkare slutprodukt

Styrka är en av nyckelfaktorerna som måste bestämmas när man designar detalj av formsprutad plast. Designern måste veta om delen behöver vara flexibel eller styv så att denne kan justera de integrerande ribborna eller skruvtorn. Att förstå hur slutkunden kommer att använda delen och vilken typ av miljö delen kommer att utsättas för är också viktigt.

Till skillnad från vad många tror så kan plastens styrka båda konkurrera i vikt och hållfasthet mot exempelvis aluminium. En vanlig missuppfattning är att tjockt är starkt, så behöver det inte alltid vara. Därför är det inte helt ovanligt att vi tar bort en del material från din design för att både stärka den och göra den lättare, vilket i slutändan sparar dig pengar.

Flexibilitet – material och färg

Att välja rätt material och färg för ett projekt är två av de väsentliga faktorerna för att skapa plastdelar. På grund av den stora variationen av båda är möjligheterna nästan oändliga. Framstegen inom polymerer under åren har bidragit till utvecklingen av ett stort urval att välja mellan. För att säkerställa att du väljer rätt för ditt projekt, tänk på följande variabler: slaghållfasthet, draghållfasthet, elasticitet, värmetålighet och vattenabsorption.

Formsprutad plast kan färgas med hjälp av olika tekniker, som var och en erbjuder sina egna unika egenskaper, fördelar och nackdelar. Masterbatch i granulat eller flytande form och infärgat material är några av de vanligaste färgningsteknikerna.