Hållbarhetsrapport

2024

Hållbarhetsrapport 2024

Brev från Tomas

Efter över fyrtio år i branschen står vi fortsatt stadigt i vår övertygelse om att kvalitet och ansvar går hand i hand.

Tomas Persson VD

Det är med stolthet och tacksamhet jag summerar ett år där vi tagit viktiga steg framåt i vårt hållbarhetsarbete – ett arbete som blivit alltmer integrerat i vårt sätt att tänka, agera och utvecklas. Under det gångna året har vi på Mouldex Plast genomfört en av våra största hållbarhetssatsningar hittills. Vi har valt att inte bara prata om ansvar, utan att också konkretisera det.

En viktig del har varit att synliggöra det vi faktiskt gör, och att skapa bättre förutsättningar för att följa upp våra insatser över tid. Därför har vi lagt mycket kraft och resurser på att kartlägga och utveckla vårt hållbarhetsarbete, bland annat genom att ta fram nya arbetssätt i vårt affärssystem, som hjälper oss att samla in, analysera och agera på rätt data.

Efter över fyrtio år i branschen står vi fortsatt stadigt i vår övertygelse om att kvalitet och ansvar går hand i hand. Genom att stötta våra kunder i deras hållbara produktutveckling och arbeta nära våra leverantörer, kan vi tillsammans minska vårt gemensamma fotavtryck.

Vi är fortsatt stolta över vår identitet som The Can Do Company, och det har kanske aldrig varit tydligare än nu. Med engagemang, nyfikenhet och handlingskraft har vi påbörjat flera initiativ som ni kommer att få ta del av i den här rapporten, stort som smått.

Tack för att du är med oss på resan mot en mer hållbar framtid!

Hållbarhetsrapport 2024

Vi är Mouldex plast.
Vi formar framtiden.

Mouldex Plast har arbetat med formsprutning av plast sedan 1980-talet och är idag en etablerad aktör i branschen. Med teknisk spetskompetens, stort engagemang och en lösningsfokuserad inställning producerar vi stora och avancerade plastdetaljer med höga krav på finish. Vi är The Can Do Company.

Kvalitet är en självklar del av vårt arbete och genomsyrar hela vår process från första skiss till färdig produkt. Vi jobbar nära våra kunder med fokus på stabilitet, precision och resultat.

och långsiktiga lösningar. Samtidigt är hållbarhet en viktig del av vårt ansvar. Vi delar den globala synen på hållbar utveckling, där dagens behov ska tillgodoses utan att äventyra kommande generationers möjligheter att möta sina.

Det innebär för oss att tänka cirkulärt, använda resurser klokt och skapa en trygg arbetsmiljö där människor kan växa.

Vårt arbete bekräftas genom certifieringar enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001. Under…

2024 fick vi också ta emot guldnivå i EcoVadis hållbarhetsbedömning, vilket vi är stolta över och ser som ett kvitto på att vi är på rätt väg.

Hållbarhetsrapport 2024

Hållbarhetspolicy
Miljö & Energi

Mouldex Plast är engagerade i att driva en hållbar verksamhet inom formsprutning av industrigods i både små och stora format. Vi strävar efter att minimera vår miljöpåverkan, använda resurser ansvarsfullt och skapa en säker och trivsam arbetsmiljö för våra medarbetare.

Vi arbetar aktivt för att förebygga föroreningar, minska arbetsmiljörisker och optimera vår energianvändning genom effektiva lösningar. Användning och hantering av kemikalier sker med hänsyn till miljö och säkerhet, i enlighet med lagkrav och bästa praxis.

För oss är hållbarhet inte bara en del av verksamheten, det är en central aspekt som genomsyrar alla våra handlingar och beslut.

Våra främsta fokusområden:

Energieffektivisering

Energieffektivitet beaktas vid inköp, konstruktion och utveckling av anläggningar, utrustning och processer. Vi säkerställer resurser för att uppnå våra energimål.

CO2-reduktion

Mätning, uppföljning och åtgärder för att minska våra koldioxidutsläpp.

Cirkularitet och resurseffektivitet

Ökad användning av återvunnet material, minimering av avfall och medveten vattenanvändning.

Arbetsmiljö och trivsel

Säkerställa en trygg, inkluderande och hälsosam arbetsmiljö där medarbetare trivs och mår bra.

Ansvarsfull leveranskedja

Systematisk uppföljning av leverantörer

Hållbarhetsrapport 2024

Glimtar från 2024

Under året som gått har vi tagit flera konkreta steg mot en mer hållbar, hälsosam och trivsam arbetsvardag. Här har vi samlat några glimtar från sådant vi gjort tillsammans stort som smått som bidrar till att utveckla både verksamheten och gemenskapen.

The Can Do Company

Första honungsskörden

Vi skördade vår första honung från bikuporna vid fabriken. Bin bidrar till den biologiska mångfalden i närområdet och är en del av vårt långsiktiga miljöarbete. Honungen delades ut till personalen som en liten smak av vårt lokala engagemang.

Visste du att honungsbin vanligtvis samlar nektar och pollen inom en radie av cirka 2–3 km från sin kupa? Det innebär att våra bin bidrar till pollineringen av växter i närområdet kring fabriken, vilket främjar den biologiska mångfalden.

The Can Do Company

Ett år med solceller

Det här var vårt första helår med solceller i full drift.
Anläggningen täckte 28 procent av vår totala elförbrukning och har blivit en viktig del i arbetet med att
minska vårt behov av köpt energi.

The Can Do Company

Rörelseglädje och gemenskap

I juni deltog vi i Blodomloppet i Kristianstad. Inför loppet hade vi löpande hälsoutmaningar på jobbet varje månad, som till exempel hälsobingo och andra roliga aktiviteter. Det blev ett uppskattat sätt att peppa varandra, röra på sig mer och ha kul tillsammans. Lunchpromenaderna som startade som en del av förberedelserna inför Blodomloppet lever vidare. De har blivit ett självklart inslag i arbetsdagen, oavsett väder eller årstid.

The Can Do Company

Trädgårdsdagen
- Vi gör fint tillsammans

Under hösten samlades vi för en gemensam trädgårdsdag vid fabriken. Vi planterade tre nya träd, satte
lökar i trädgården och avslutade med att grilla korv
tillsammans. En enkel men uppskattad dag som bidrog
till både gemenskap och en grönare utemiljö. Nu ser vi
resultatet lite i taget när lökarna börjar blomma.

Hållbarhetsrapport 2024

Från fossildrivet till el

Som en del av vår omställning till en mer hållbar fordonsflotta bytte vi under året ut en fossildriven bil mot eldrift. Förutom att minska våra utsläpp vill vi också bli mer synliga i vårt närområde. Därför har bilen fått en tydlig Mouldex-dekor som speglar vilka vi är.

Vi vill att den som möter oss på vägarna ska känna igen oss och veta att det är vi som formar plast och framtid.

Hållbarhetsrapport 2024

Tillsammans för
bättre materialval

35%

Återvunnet material

Under 2024 bestod 35 procent av det plastmaterial vi köpte in av återvunnet material. Att öka andelen återvunnet är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete, men också en teknisk utmaning som kräver noggrannhet, kunskap och samarbete med våra kunder och leverantörer.

Vi arbetar löpande med att testa nya material, utvärdera deras egenskaper och se hur de fungerar i olika typer av verktyg och produkter. Genom att samla på oss erfarenhet och data kan vi ge våra kunder tydlig vägledning när det gäller att göra mer hållbara materialval!

Hållbarhetsrapport 2024

Guld i EcoVadis

Vi tilldelades guldnivå i EcoVadis hållbarhetsbedömning. Det placerar oss bland de främsta företagen inom miljö, arbetsvillkor, etik och upphandling. Ett viktigt erkännande av det långsiktiga arbete vi gör – och en tydlig bekräftelse på att vi är på rätt väg.

Hållbarhetsrapport 2024

Tillsammans för
ett klimatneutralt Kristianstad

Vi skrev under klimatkontraktet med Kristianstads kommun som en del i satsningen mot ett klimatneutralt Kristianstad till 2030. Genom kontraktet har vi förtydligat vårt åtagande att minska koldioxidutsläppen. Det är ett steg i att ta ansvar inte bara för vår egen verksamhet, utan också för platsen vi verkar på.

CO² neutral
by year 2030

Hållbarhetsrapport 2024

Resultat
hållbarhetsmål

Mål 2022 - 2030 2022 2023 2024
Vi ska minska vår inköpta energiförbrukning per inköpt kg plast med 30% från räkenskapsåret från 2022 till 2030 1,57 kwh/kg 1,43 kwh/kg 1,27 kwh/kg
Vi ska öka andelen från 30% återvunnen plast per inköpt kg år 2022 till 40% år 2030 30% 26% 35%
Vi ska till 2025 ha genomfört 10 st CO2-sänkande aktiviteter. Sänkningen måste vara minst 30% för att räknas. Start 2024 Start 2024 Påbörjat
Till år 2030 ska vi minska vår korttidssjukfrånvaro till under 3,5% 4.00% 4.40% 4.20%
Vi ska ha mindre än 1% övertidsuttag av totalt arbetade timmar år 2030 0.58% 0.80% 0.89%
Vi ska uppnå fyra gånger fler tillbud än skador per 10 000 arbetade timmar till 2030. Resultat tillbud per skada 2.9 1.5 3.8
Vi ska genomföra leverantörsbedömning på samtliga kvalitetskritiskt leverantörer 2025 Start 2024 Start 2024 Genomfört
Till år 2030 ska vi minska vårt totala avfall per inköpt ton plast med 60% jämfört med 2022 års nivå 43.18 22.80 18.03
Vi ska minska antal kubikmeter vatten per inköpt ton plast med 15% från 2022 till 2030 355.906 413.047 379.072

Hållbarhetsrapport 2024

Mouldex
hållbarhetsmål

Klimatrapport

Mouldex Plast AB

Introduktion

Klimatrapporten omfattar klimatberäkningar för kalenderår 2024, vilket är tredje året som Mouldex klimatredovisar. År 2024 omsatte Mouldex 128,5 miljoner SEK och hade i genomsnitt 47 stycken anställda. Redovisningen syftar till att öka förståelsen för vad som driver bolagets klimatpåverkan, sätta mål för att minska verksamhetens klimatavtryck samt att säkerställa transparens och spårbarhet i verksamhetens klimatarbete.  
 

Metod 

Klimatberäkningarna baseras på den globala standarden Greenhouse Gas Protocol (GHG-protokollet). 

GHG definierar klimatutsläpp i tre scope: 

  • Scope 1 – Företagets direkta utsläpp från egna fordon, processer förbränning & läckage från köldmedel 
  • Scope 2 – Företagets indirekta utsläpp från använd energi (el, värme, kyla) 
  • Scope 3 – Klimatutsläpp som uppstår uppströms och nedströms i företagets värdekedja, som konsekvens av företagets verksamhet. 

Klimatavtrycket mäts i koldioxidekvivalenter (CO2e) som tar hänsyn till att olika växthusgaser (koldioxid, dikväveoxid, metan etc.) har olika stark växthuseffekt. Beräkningarna omfattar Mouldex Plast AB. 

För utsläppsberäkning av företagets el (scope 2) används ”market based”-metoden, det vill säga emissionsfaktorer för ursprungsmärkt el och residualmix används separat.  

För varje utsläppsberäkning används utsläppsdrivare och relevanta emissionsfaktorer. Utsläppsdrivarna konkluderas från företagets statistik, tredje parts statistik eller via konservativa uppskattningar. Som fall-back har utsläppsdrivare räknats utifrån kostnader per kategori. För plastinköpen kommer från leverantörsdata, alternativt så har schabloner från Polymer Center använts, i övrigt är lokala/specifika emissionsfaktorer använda i kombination med BEIS/DEFRA där lokala/specifika faktorer ej funnits tillgängliga.  

Klimatberäkningarna har genomförts med hjälp av konsulter från Climate Hero AB (556815–2754). 

Klimatrapport

Väsentlighetsanalys

Att beräkna ett företags totala klimatpåverkan är en omfattande process, framför allt gällande utsläpp inom scope 3. Som ett första steg görs därför en väsentlighetsanalys där verksamhetens utsläppsdrivare per kategori identifieras.  

De kategorier som har inkluderats i klimatberäkningen visas i tabellen nedan. Samtliga väsentliga scope 1 & 2 utsläpp är inkluderade. I scope 3 har för basåret kategorierna 3.9, 3.11 och 3.12 exkluderats från scope. I övrigt är samtliga kategorier som bedömts ha väsentliga utsläpp medräknade. De beräknade utsläppen bedöms täcka samtliga Scope 1 och 2 utsläpp, samt minst 90 – 95% av totala uppströms scope 3-utsläpp* 

Scope Sub-scope Aktivitet Inkluderat (j/n)
Scope 1 – Direkta utsläpp 1.1 Förbränning Nej
1.2 Processer Nej
1.3 Avgaser från egna personbilar Ja
1.4 Avgaser från egna lastbilar och maskiner Ja
1.5 Läckage av köldmedier Ja
1.6 Övriga direkta utsläpp Nej
Scope 2 – Energi 2.1 El Ja
2.2 Fjärrvärme Nej
2.3 Fjärrkyla Nej
2.4 Ånga Nej
2.5 Vatten Nej
2.6 Övrig indirekt energi Nej
Scope 3 – Uppströms 3.1 Inköpta varor och tjänster Ja
3.2 Kapitalvaror Ja
3.3 Bränsle och energirelaterade utsläpp Ja
3.4 Inköpta intransporter Ja
3.5 Avfallshantering Ja
3.6 Tjänsteresor Ja
3.7 Pendlingsresor Ja
3.8 Inhyrda tillgångar Nej
Scope 3 – Nedströms 3.9 Inköpta uttransporter Nej
3.10 Bearbetning av såld produkt Nej
3.11 Användning av sålda produkter Nej
3.12 Avfallshantering av sålda produkter Nej
3.13 Uthyrda tillgångar Nej
3.14 Franchise Nej
3.15 Investeringar Nej

*Scope 3 – Nedströms avseende 3.9. 3.11 och 3.12 är för basåret out of scope. Nedströms kring användning kan kopplas till påverkan från slutprodukten (plast som går till värmepumpar och eltruckar). 3.4, uppströms transporter, är det beräknat utifrån Mouldex avtal vilket bedöms täcka majoriteten men ej samtliga uppströms utsläpp. 3.4 inkluderar även transporter till kund beroende på avtalstyp.

Klimatrapport

Klimatbokslut 2024

Företagets totala klimatavtryck för räkenskapsåret har beräknats till 4301 ton CO2e vilket motsvarar 33,5 ton per omsatt miljon. Utsläppen är fördelade enligt följande tabell. 

Totala utsläpp 2022
(tCO2e)
2023
(tCO2e)
2024
(tCO2e)
2024 vs. 2023 2024 vs. 2022 Andel av total (2024)
Scope 1 - Direkta utsläpp2011-37%-96%0,0%
Avgaser från egna personbilar0,91,20,8-37%-17%0,0%
Läckage av köldmedier18,80,00,0--100%0,0%
Scope 2 - Energi (market-based)000--0,0%
El (market-based)0,00,00,0--0%
El (location-based)195,4144,8135,5-6%-31%3%
Scope 3 - Indirekta utsläpp6 2215 5084 300-22%-31%100,0%
Inköpta varor och tjänster5 262,1221,5618,8-14%-31%84,1%
Plaster3 667,13 3193 3501%-9%77,9%
Montering och emballage1 589,1895,3260,3-71%-84%6,1%
Övrigt5,97,78,612%45%0,2%
Kapitalvaror651,5979,3247,1-75%-62%5,7%
Bränsle och energirelaterade utsläpp56,041,338,9-6%-31%0,9%
Uppströms transporter201,7209,0341,563%69%7,9%
Avfallshantering3,51,81,6-9%-53%0,0%
Tjänsteresor1,79,56,7-30%303%0,2%
Pendlingsresor44,445,445,40%2%1,1%
Summa klimatpåverkan (market-based)6 2415 5094 301-22%-31%100%
KPIer 2022
(tCO2e)
2023
(tCO2e)
2024
(tCO2e)
2024 vs. 2023 2024 vs. 2022
Antal anställda (FTEs) 46,0 47,0 47,0 0% 2%
Klimatpåverkan per anställd (tCO2e/FTE) 135,7 117,2 91,5 -22% -33%
Omsättning (MSEK) 141,2 136,0 128,5 -6% -9%
Klimatavtryck per omsatt miljon (tCO2e/MSEK) 44,2 40,5 33,5 -17% -24%

Mouldex totala klimatavtryck har minskat i relation till basåret 2022, -31% i absoluta tal, samt -24% i relation till omsättning.  

  • Scope 1 förändringen (-96% i absoluta tal) beror främst på att inget läckage av köldmedel har skett under 2023 eller 2024. Antalet fossildrivna personbilar har även minskat till förmån för fler elbilar. 
  • Scope 2 har fortsatt inga utsläpp utifrån marked-based metodiken då all el som konsumeras är fossilfri. Förändringen i scope 2 location-based (-31%) beror på investeringen i solceller och batteriladdning som skedde under 2023 som har minskat behovet av inköpt energi. 
  • Scope 3 förändringen (-31% sedan basåret 2022) beror dels på faktiska förändringar, dels på metodförändring i samband med höjd datakvalitét. Totalt sett bedöms omkring hälften av förbättringen i scope 3 vara relaterad till höjd datakvalitet och metodik och hälften till faktiska förändringar. Förändringar med störst påverkan på kategorin är: 
  • Klimatavtrycket från monteringsmaterial har minskat (-84% för hela kategorin ”monteringsmaterial och emballage”). Ett arbete kring att väga monteringsmaterial har gjorts under 2024 och denna del av klimatavtrycket har kunnat beräknas utifrån vikt snarare än kostnader för 2024. Den faktiska användningen av monteringsmaterial har också minskat under perioden. 
  • Klimatavtrycket från en inköpta plasten har minskat (-9%). Detta drivs av att totala volymen plast av ny råvara har minskat till förmån för högre andel återvunnen plast. 
  • Klimatavtrycket från kapitalvaror har minskat (-75%). Detta beror främst beroende på färre investeringar (inga investeringar i formsprutor behövde göras under 2023) 
  • Klimatavtrycket från uppströms transporter har ökat (+69%) detta beror främst på att scopet för transporter som räknas med har utökats med fler intranporter än vad som kunde beräknas första två åren. 

Klimatrapport

Basårsjsuteringar

Eventuella skillnader i resultatet på grund av metodändringar eller på grund av att man erhåller mer exakta aktivitetsdata kommer att kommenteras år för år för att möjliggöra insyn i resultaten och framstegen. Om skillnader i utsläpp har en betydande inverkan på resultat eller satta klimatmål kommer historiska data att räknas om med tillämpning av de nya uppgifterna och/eller metodiken.  

Vid beräkningen av 2024 noteradess ett par felkällor för aktivitetsdata gällande flygresor och emballage. Resultatet i 3.1 och 3.6 har justerats för 2022 och 2023 utifrån korrekt data. I övrigt har ingen basårsjustering skett. Mouldex har inget klimatmål som omfattar hela scope 3. För metodikförändringar har det därför ansetts tillräckligt att kommentera metodpåverkan snarare än att extrapolera data bakåt i tiden. 

Klimatrapport

Scope 2 särredovisning

Förbrukning (kwh) samt resultat utifrån ”location-based” metod, Nordisk elmix:  

2022 2023 2024
Total energiförbrukning 2 791 054 2 067 927 1 936 012 kWh
Utsläpp Location-based 195,4 144,8 135,5 tCO2e

Klimatrapport

APPENDIX – Data. data kvalitét och kommentarer

Scope Kategori Datakvalitet Kommentar
Scope 1 Avgaser från egna personbilar Medel Utsläpp från egna personbilar som består av dieselbilar. Beräknat utifrån antal km samt genomsnittlig bränsleförbrukning per km. SMED (2021)
Scope 1 Läckage av köldmedier Hög Utifrån specific data, mätning kring faktiskt läckage och rapportering kring densamma. R407 C används idag.
Scope 2 El Hög Aktivitetsdata från leverantör samt specifik faktor för elen.
Scope 3 Inköpta varor och tjänster Medel - Hög Inköp av plastgranulat, monteringsmaterial, emballage, tjänster & service samt övrigt.

Aktivitetsdata för plast - faktiskt antal kilo samt emissionsfaktorer per plasttyp utgående från Polymer Centers data samt leverantörsdata då detta funnits tillgängligt. Aktivitetsdata för monteringsmaterial utifrån vikt sedan 2024. BEIS använd som huvudsaklig källa för emissionsfaktorer. Konstmaterial beräknas utifrån kostnader, Business Carbon Calculator (via SME Climatehub) använd för beräkning av spend-based faktorer. Stor del av utsläppet baseras på leverantörsdata för RK2024 därmed sätts datakvalitén till medel-hög.
Scope 3 Kapitalvaror Låg-Medel I kategorin ingår maskiner & kringutrustning, formverktyg, IT hårdvara samt tillverkning av leasingbilar.

För maskiner och kringutrustning samt formverktyg är estimat utifrån vikt samt materialtyp (stål), utgående från BEIS. Leasade bilar fördelas över leasingperiod utifrån ett finansiellt perspektiv. Dessa är beräknade utifrån principen att samtliga nyttjade enheter under perioden ingår, fördelat på antal år som leasingperioden gäller. Aktivitetsdata för IT hårdvara baseras på antal enheter och typ av enhet.

Emissionsfaktorer för bilar och IT hårdvara utgår från PCEF:er ( product carbon footprint rapporter) från specifika enheter som köpts in, alternativt från likvärdiga produkter.
Scope 3 Bränsle och energirelaterade utsläpp Hög Aktivitetsdata utgår från scope 1 och 2. Emissionsfaktorer baseras på följande; el är räknat som "location-based" el för Nordisk elmix. SMED (2021) använt som källa för emissionsfaktorer uppströms bränsle.
Scope 3 Uppströms transporter Medel Aktivitetsdata utifrån leverantörsinformation. Emissionsfaktorer och utsläppsdata delvis utifrån schablon per transporträtt (BEIS), delvis utifrån leverantörsdata.
Scope 3 Avfallshantering Medel Specifik aktivitetsdata (Stena Recycling och Rondo Plast AB), schablon för emissionsfaktorer utifrån BEIS, utgående från att samtlig går till energiåtervinning alternativt deponi. Bedöms som medelhögkvalitet pga av bedömning av kvalitet på schablondata.
Scope 3 Tjänsteresor Hög I kategorin ingår flygresor, taxi, milersättning för bil, tåg samt hotellnätter. Aktivitetsdata för flygresor utgår från specifik data, antal km som flugits mellan de specifika destinationerna. Övrig aktivitetsdata till absolut majority baserat på exakt uppmätt data. Emissionsfaktorer utgår från SMED (2021) där höjdjseffekten är medtagen för flygresor, samt hotelfootprint.com.
Scope 3 Pendlingsresor Medel I kategorin pendlingsresor har en pendlingsenkät skickats ut till samtliga medarbetare med hög svarsfrekvens 2023 (för beräkning av RK 2022). Resultat skalat utifrån antal anställda 2023 respektive 2024. Emissionsfaktorer från SMED (2021).

Definition data kvalitet 

Låg = Baserat på generella data eller konservativa uppskattningar
Medel = Specifik data samt någon nivå av estimering
Hög = Specifik data och specifik emissionsfaktor från leverantör eller aktivitet.